top of page

Met deze 4 tips vind je meer rust en harmonie, voor jou en je kind

Bijgewerkt op: 14 aug. 2022

Op zoek naar rust en harmonie? Wordt het je allemaal teveel? Roep je daardoor wel eens ongewild tegen je kind? Om daarna te worstelen met een gigantisch schuldgevoel? We hebben er allemaal wel eens mee te maken. Het gevoel dat je het niet meer rond krijgt, dat je doodmoe bent en verlangt naar een eiland met mooie stranden, zonnige dagen en zalig spelende kinderen – die jouw hulp even NIET nodig hebben ;-).

Moeder dochter rust strand zee genieten

Wanneer je het echt even gehad hebt of je voelt dat je echt nood hebt aan rust, kan het zo moeilijk zijn om dat uit te spreken of hulp te vragen. Precies alsof je ook daarvoor té moe bent. Je krijgt het even niet meer voor elkaar en het enige wat je nog kan doen is huilen. En alsof dat nog niet genoeg is, voelt je kind het haarfijn aan waardoor hij of zij ook helemaal uit zijn doen raakt.


Hoe kan je terug rust en harmonie creëren? En wat kan je doen om te vermijden dat je de volgende keer in dezelfde situatie terecht komt?


Grenzen verkennen

Wanneer je zo moe of uitgeput bent, is de kans groot dat je voorbij je grenzen bent gegaan. Je lichaam geeft je meerdere keren een signaal wanneer je dicht bij je grenzen komt. Het laat je weten dat het tijd is om te rusten of even bij te tanken. De signalen die je krijgt verschillen van persoon tot persoon. De ene persoon krijgt hoofdpijn, voelt zich verkouden of bouwt spanning op in het lichaam, de andere persoon ervaart bijvoorbeeld onrust, heeft een kort lontje, reageert prikkelbaar of huilt makkelijker. Het is aan jou om te onderzoeken welke signalen jij krijgt wanneer je dicht bij je grenzen komt. En het is minstens even belangrijk te luisteren naar je grenzen en aandacht te besteden aan activiteiten waarvan je tot rust komt.

Want wanneer je je eigen grenzen leert kennen en respecteren, voel je je goed, heb je meer energie en kan je beter voor je kind zorgen.


Hulp vragen

Voor heel wat ouders gaat hulp vragen gepaard met een schuldgevoel of het gevoel dat ze niet genoeg hun best doen. Waarom kan jij het niet alleen en kunnen andere ouders dat wel? Of waarom heb jij zoveel rust nodig en combineren andere ouders moeiteloos een fulltime job met een gezin van drie kinderen? Misschien heb je wel het gevoel dat je faalt of niet slaagt in je eigen verwachtingen? Het oordeel dat je over jezelf hebt en je soms tegenhoudt om hulp te vragen, vreet energie. Wees in de plaats daarvan zacht voor jezelf, dan lukt het ook beter zacht te zijn voor je kind.


Tijd vrijmaken voor jezelf

Voor jezelf zorgen door af en toe tijd voor jezelf vrij te maken is een must. Voor heel wat ouders is dit een hele uitdaging, zeg maar een gigantische uitdaging. Je wil namelijk dat iedereen in je gezin gezond en gelukkig is en dat vraagt heel wat van jou. Naast de bedenking of het geluk van je gezin alleen jouw verantwoordelijkheid is, kan je even stilstaan bij hoeveel je voor je gezin kan betekenen wanneer jij je op en top goed en ontspannen voelt. Je kan immers niet veel geven wanneer je batterij leeg is. De volgende quote is daar een mooie metafoor voor.

You can't pour from an empty cup

Vermijd de valkuil om al je tijd op te vullen met taken. Ook wanneer je hulp vraagt. Niet zelden wordt de tijd die vrijkomt doordat iets of iemand je helpt, opgevuld met een andere taak. Je vriendin neemt de was mee en nu heb jij tijd voor een extra poetsbeurt. Of je ouders hebben voor jullie meegekookt, waardoor je nu extra tijd hebt om die kamer eens op te ruimen. Gebruik de tijd die vrijkomt ook echt voor jezelf. Doe iets wat je graag doet, geniet. En wat nog mooier is, je leert je kind op die manier ook dat lief zijn voor jezelf kan en mag én belangrijk is.


Voor eeuwig en altijd

We beloven veel makkelijker trouw aan anderen, dan aan onszelf. Nochtans is het veel doeltreffender deze tips op lange termijn toe te passen, dan wanneer je merkt dat je – weer eens - op je grenzen botst. Wil je het maximale uit deze tips halen en vermijden dat je in een vicieuze cirkel terecht komt, pas deze tips dan elke dag toe. Maak er een gewoonte van:

  • Check elke dag even kort hoe het met je gaat en hoe je je voelt. Dat kan in 5 min., bijvoorbeeld wanneer je opstaat of gaat slapen. En ontspan wanneer het nodig is.

  • Wanneer je ervoor kiest hulp te vragen, vraag dan hulp voor vaste taken, op vaste momenten en voor lange tijd. Doe het niet enkel wanneer het even teveel is.

  • Plan tijd voor jezelf in je agenda en laat dat staan. Niets mag in de plaats komen. Wanneer je in je agenda een activiteit met je kind gepland hebt, verzet je die ook niet zomaar ;-)


Veel rust en harmonie gewenst,

Nathalie


Verlang jij naar een momentje waarop je even tot rust kan komen? Een momentje helemaal voor jezelf, waar niemand je kan storen, jij even kan genieten van de rust en je batterijen kan opladen? Voel je welkom tijdens de moedercirkels! Een zacht en tegelijk krachtig samen zijn van moeders in een warme en liefdevolle sfeer. Benieuwd wanneer de eerstvolgende moedercirkel doorgaat? Meer info vind je hier.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page